HİJYEN
EĞİTİMİ
Katılımcıların, halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yollarını öğrenerek iş yerinde ve günlük yaşamda bilinçli bir şekilde hem kendilerinin hem de hizmet verdikleri kişilerin sağlıklarını korumak ve bu bilgilerin günlük hayatta kullanımını sağlamaktır. Hijyen eğitimi, iş yerinizde ve hayatınızda bulunan tüm insanlar için alınması gereken eğitimler arasındadır.
MEVZUAT:
Gıda üretim ve perakende iş yerleri
İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri
Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler
Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler
Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kollarını kapsamaktadır
İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur
Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin kapsadığı iş yerlerinde bu belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılmayacak
Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecbur
Yönetmelik kapsamında bulunan iş yerlerinin sahipleri ve işletenleri, 05 Temmuz 2014 tarihine kadar çalışanlarının Yönetmelikte belirtilen eğitimleri almalarını sağlamakla yükümlü tutulmuşlardır
EĞİTİM:
Kanunlar ve Yönetmelikler
Genel Kavramlar
Virusler, bakteriler, parazitler ve mantarların genel özellikleri, bulaş kaynakları, yaptıkları hastalıklar ve korunma yöntemleri
Sterilizasyon ve dezenfeksiyonun tanımı ve yöntemleri
El Hijyeni
Diğer Kişisel Hijyenler
Besin Hijyeni
Mutfak Hijyeni
Tuvalet Temizliği
İş Kıyafetleri ve Koruyucu Malzemeler
Hijyen Eğitimi Kimler Almalı
Hijyen eğitimi, gıda üretimi yapan, servis veya satışını uygulayan işyerlerinde çalışmakta olup doğrudan insanlara ulaşan gıdalarla sürekli teması olan çalışanlar almak zorundadır.
Hijyen Eğimi Alma Zorunluluğu Olan İş yerleri:
Gıda üretimi yapan işyerleri
Gıda perakende satışı yapan işyerleri
İçme suyu üretimi yapan yerler
İnsani kullanım suyu üreten işyerleri
Kaplıca çalışanları
Hamam
Sauna
Berber
Kuaför
Masaj, güzellik, düğün salonları ve benzeri yerler.
Otel
Motel
Pansiyon
Misafirhane
İnsan bedenine teması söz konusu olduğu temizlik hizmeti veren firmalar.
Bununla birlikte gıda satışı yapmasa bile, çay ocağı, cafe, yemekhane, mutfak gibi işyerlerinde çalışan personel de hijyen sertifikası almak zorundadır.